Velkommen til 25. juni-studien
Terrorangrepet 25. juni i Oslo var et angrep på samfunnet vårt og våre verdier – og et målrettet angrep på skeive. Vi vet at tiden etter angrepet har vært vanskelig for mange rammede. Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress inviterer alle etterlatte og dere som var til stede under terrorangrepet til å delta i 25.juni studien for å lære mer om deres erfaringer. Denne kunnskapen gjør at vi kan hjelpe bedre nå og ved fremtidig terror og katastrofer. 25.juni-studien er finansiert av Justis- og beredskapsdepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet.
Slik deltar du:
Dere som var til stede under terroren, og alle etterlatte, er invitert til å delta i 25. juni-studien.
Du kan velge mellom å bli intervjuet eller svare på et spørreskjema på nett. For å delta må du signere et samtykke.
For mer informasjon om å delta i 25.juni-studien:
For å samtykke elektronisk logger du inn med personnummer via ID-porten. Du vil da komme til et samtykkeskjema hvor du velger om du vil intervjues eller svare på et spørreskjema på nett.
Hvis du foretrekker å signere samtykke på papir, kan du printe ut skjemaet under og sende det til Nasjonalt kunnskapssenter om vold og traumatisk stress, 25.juni-studien, Pb. 181 Nydalen, 0409 Oslo
Om 25.juni-studien
To personer ble drept og 9 påført skuddskader under masseskytingen i Oslo sentrum natt til 25.juni 2022. Ytterligere 25 fikk andre skader i kaoset som oppstod. Angrepet ble definert som terror, med mål om å ramme skeive, altså lhbtq+-befolkningen. Mange personer som ikke er skeive ble også rammet.
Gjennom 25. juni-studien ønsker vi å få kunnskap om reaksjonene og erfaringene til de som var til stede på åstedet den natten, samt de etterlatte. Målet er å sikre berørte tilgang til nødvendig støtte og hjelp, og å styrke fremtidig beredskap og respons etter terror og andre katastrofer.
Forskningsprosjektet vil undersøke problemstillinger innen tre hovedtemaer:
- Helse (fysisk og psykisk helse og reaksjoner etter hendelsen).
- Samfunnsrespons (hvordan rammede har blitt møtt av helsetjenestene, politi, rettsvesen, innenfor egne sosiale nettverk og av andre mennesker).
- Samfunnsdeltakelse (deltakelse i utdanning, arbeidsliv og samfunn, tillit og trygghet i etterkant av hendelsen).
25.juni-studien er finansiert av Justis- og beredskapsdepartementet og Kultur- og likestillingsdepartementet.
Informasjonsvideo
Støttespillere
25. juni-studien har flere støttespillere fra fagfeltet som vi har rådført oss med i utviklingen av prosjektet. Kunnskapen og erfaringene til disse aktørene har vært av stor betydning for utviklingen av relevante problemstillinger og spørsmål til studien.
Kontakten med fagfeltet er spesielt viktig da vi ønsker at kunnskapen som frembringes gjennom studien skal være praktisk overførbar og nyttig for de som arbeider med denne målgruppen; både innen helsetjenestene, i rettsapparatet eller med kunnskaps- og fagutvikling. På denne måten vil vi sammen kunne utvikle gode tjenester til de som har vært utsatt for terrorangrep og andre katastrofer.
Vi samarbeider med Støttegruppa 25. juni og i utviklingen av studien har vi blant annet fått gode innspill fra følgende aktører:
- Oslo kommunes kriseteam (Sosial og ambulant akuttjeneste)
- C-REX – Senter for ekstremismeforskning
- Institutt for Samfunnsforskning
- Bistandsadvokat
- Rosa kompetanse
- FRI – Foreningen for kjønns- og seksualitetsmangfold
- Politiet
- Regionale ressurssentre om vold, traumatisk stress og selvmordsforebygging (RVTS Nord, RVTS Midt, RVTS Vest, RVTS Sør og RVTS Øst).
Informasjonsfilmen og bildene på denne nettsiden er laget av BLY.
Vi verdsetter alltid innspill fra andre parter; så ta gjerne kontakt med oss om det er noe du tenker vil være til nytte for studien eller ønsker å drøfte.
Intervjuerne i 25.juni-studien
I 25.junistudien er vi stolte av å ha samlet et utrolig kompetent lag av trenede fagfolk (for eksempel psykolog, lege eller sykepleier). Alle intervjuene gjennomføres via Norsk Helsenett sin sikre video-løsning (https://www.nhn.no/), som også brukes av norsk helsevesen. Ved spørsmål eller udekkede hjelpebehov kan intervjuer bistå deltager med å finne ut av veien videre.
Her er intervjuer-laget vårt:
Dag Skarstein
Silja Nordahl
Eva Lill Fossli Vassend
Poul Jensen
Bente Iversen
Rune Nilsen
Iren Moen
Sigrid Tesli
Venke A. Johansen
Marianne B. Sommerfeldt
Helga Aarnes
Eir Torvik
Trude Lindø
Guri Nessemo
Jan Åge Kiran
Reidun Dybsland
Kristin Eide Ruud
Lene T B. Linnemørken
Tonje Holt
Line Aasland
Iselin Solerød Dibaj
Gry Elisabeth Juel
Maren Werner
Sidsel Fjelltun
Linda Thomassen
Tor Hogstad
Pernille Lavoll Baade
Maria Melås-Kvitland
Dorte Brodersen
Belinda Ekornås
Linda Holmgren
Ane H. Simonsen
Sveinung Odland
Anne Lie Andreassen
Kristin Glad
Molly Carlyle
Andrea Undset
Lise Stene
Eivor Lægreid
Synne Stensland
Solveig Laugerud
Linda Holmgren
Kontakt oss
Kontakt Støttegruppa 25. juni:
Epost: post@tjuefemtejuni.no
Tlf: 92929225
Kontakt prosjektgruppa ved NKVTS:
E-post: 25junistudien@nkvts.no
Prosjekttelefon: 90730464
Eller kontakt en av våre medarbeidere:
Prosjektgruppen
Vi brenner for å få frem kunnskap om rammedes erfaringer, slik at vi kan hjelpe bedre nå og ved framtidige kriser og katastrofer.
Synne Øien Stensland – Leder for 25.juni-studien

Synne er forskningsleder for seksjon for katastrofer og migrasjon, barn og unge, barnelege, og professor i medisin (Forsker I). Hun har bred erfaring fra klinikk og forskning med rammede etter terror, kriser og katastrofer, samt barndomstraumer. Synne leder også studien PATHWAYS om betydningen av barndomstraumer for barn og unges helse, fungering og behov for helsehjelp, Covid-hospital studien med sykehuspersonell under Covid-19 pandemien, et forskningsprosjekt ved NKVTS/Universitetet i Oslo som omhandler psykososial oppfølging av flyktninger fra Ukraina, og er nestleder i Utøyastudien etter terroren 22.juli.
Telefon: 90558009
E-post: synne.stensland@nkvts.no
Kristin Alve Glad – Nestleder for 25.juni-studien

Kristin er klinisk psykolog med doktorgrad i psykologi, og jobber som forsker på NKVTS. Hun har mange års erfaring både i klinikk og forskningsfeltet med utsatte for vold og traumer. Kristin har også vært involvert i studien om terrorangrepet på Utøya, Tsunamien i 2004, Alexander Kielland ulykken i 1980, og implementering av kunnskapsbasert traumebehandling.
Telefon: 91147051
E-post: k.a.glad@nkvts.no
Anne Lie Andreassen – Forskningsrådgiver i 25.juni-studien

Anne Lie er spesialsykepleier og forskningsrådgiver ved NKVTS. Hun har i mange år jobbet både i klinikk og i forskningsfeltet med utsatte for vold og traumer, blant annet veteraner. På NKVTS har hun også vært involvert i forskningsprosjekter om tsunamien i 2004, terrorangrepet på Utøya, brannen på Scandinavian Star, TRUST-studien om utsatte for seksuelle overgrep, utvikling av traumebehandling for barn og unge i kommunale tjenester og Alexander Kielland-ulykken.
E-post: a.l.andreassen@nkvts.no
Andrea Barsnes Undset – Forsker i 25.juni-studien

Andrea har doktorgrad i psykologi, og jobber som forsker ved NKVTS. Hun har mange års erfaring fra forskningsprosjekter som undersøker hvordan det går med rammede etter traumatiske hendelser og katastrofer, som Utøyastudien om rammede etter terrorangrepet på Utøya, TRUST-studien om utsatte for seksuelle overgrep, Cognito-prosjektet om sammenhengen mellom traumerelaterte tanker og posttraumatisk stress, og brannen på Scandinavian Star.
Telefon: 92817142
E-post: a.b.undset@nkvts.no
Molly Carlyle – Forsker i 25.juni-studien

Molly har doktorgrad i psykologi, og jobber som forsker ved NKVTS. Hennes forskning har fokusert på sammenhengen mellom stress, traumer og rusproblemer hos unge og voksne, samt utvikling av nye integrerte behandlingsmetoder. Ved NKVTS jobber hun også med prosjekter knyttet til psykososial oppfølging av barn og unge flyktninger fra Ukraina, og implementering av traumebehandling i rusfeltet.
Telefon: 93852781
E-post: molly.carlyle@nkvts.no
Solveig Laugerud – Forsker i 25.juni-studien

Solveig har doktorgrad i rettssosiologi, og jobber som førsteamanuensis ved Universitetet i Oslo og som forsker ved NKVTS. Hun har også mange års erfaring fra forskningsfeltet om utsatte for vold og traumer, og har vært involvert i forskningsprosjekter om terrorangrepet på Utøya, krisesenterbevegelsen, og voldtektsutsattes møte med rettssystemet.
Telefon: 91551353
E-post: solveig.laugerud@nkvts.no
Eivor Indrebø Lægreid – Forsker i 25.juni-studien

Eivor har mastergrad i Psykososialt arbeid med rus, suicidalitet, vold og traumer. Hun skriver sin doktorgrad om Integrering og re-integrering av ekstremt traumatiserte og indoktrinerte barn, med utgangspunkt i erfaringer fra Yezidi barn etter fangenskap hos ISIS i Irak. Eivor har tidligere jobbet som poliklinisk terapeut. Hun jobber også i et forskningsprosjekt ved NKVTS/Universitetet i Oslo som omhandler psykososial oppfølging av flyktninger fra Ukraina.
E-post: eivorle@nkvts.no
Lise Eilin Stene – Forsker i 25.juni-studien

Lise er lege med doktorgrad i samfunnsmedisin, og jobber som forsker ved NKVTS. Hun har vært prosjektleder for PROTECT, et internasjonalt forskningsprosjekt med formål å utvikle kunnskap for å styrke helsetjenestens beredskap mot terrorangrep og lignende katastrofer. Hun har vært involvert i forskningsprosjekter om terrorangrepet på Utøya, terrorangrepene i Paris, Nice og Brussel, utvikling og forbedring av psykososiale tjenester for utsatte av ulike typer vold og traumer, og berørte etter Alexander Kielland ulykken.
Telefon: 98044817
E-post: lise.stene@nkvts.no
Tore Wentzel-Larsen – Statistiker i 25.juni-studien

Tore er statistiker og har arbeidet i en rekke prosjekter ved NKVTS og RBUP siden 2010. Før det arbeidet han blant annet ved Haukeland universitetssykehus, der han fortsatt er involvert i en del prosjekter. Tore jobber også sammen med forskere på Senter for omsorgsforskning ved NTNU.
Telefon: 97638582
E-post: tore.wentzel-larsen@nkvts.no
Anette Romdahl – Daglig leder for Støttegruppa 25.juni

Anette Romdahl er daglig leder for Støttegruppa 25. juni. Hun har en mastergrad i økonomi og ledelse og har lang erfaring innen markedsføring, ledelse og administrasjon. Anettes rolle i prosjektet er først og fremst å bidra med kunnskap om 25. juni-terroren og målgruppa for studien.
Telefon: 40213814
E-post: anette@tjuefemtejuni.no