Tema: Vold og overgrep

The prevalence of childhood bullying and violence victimization and subsequent risk of adult revictimization in the Norwegian population: A cross-sectional study.

Strøm, I. F., Aakvaag, H. F., Nissen, A., Skauge, A. D., Seifert, L. C., Nielsen, M. B., Dale, M. T. G., (2025). The prevalence of childhood bullying and violence victimization and subsequent risk of adult revictimization in the Norwegian population: A cross-sectional study. John Wiley & Sons. doi:10.1002/jts.23145

Tidligere forskning har vist at personer som har blitt utsatt for vold i barndommen har økt risiko for å bli utsatt for ny vold som voksen (reviktimisering). En ny nasjonal studie viser at denne sammenhengen også gjelder for personer som har opplevd mobbing.

Forskerne intervjuet 4299 voksne mellom 18 og 74 år om deres opplevelser med vold og mobbing i barndommen, og om opplevelser med vold som voksen.

Funnene avslører at hele 1 av 5 voksne fortalte at de hadde blitt mobbet i barndommen. Halvparten av disse rapporterte at de hadde opplevd ny vold som voksen, enten kontrollerende atferd fra partner, voldtekt eller fysisk vold.

Personer som hadde opplevd mobbing i barndommen hadde rundt 50 % høyere sannsynlighet for å oppleve vold som voksen sammenliknet med personer som ikke hadde opplevd slike hendelser i barndommen.

Mange av de som hadde opplevd mobbing, hadde også blitt utsatt for vold som barn. Denne gruppen var spesielt sårbar, og hadde fire ganger høyere sannsynlighet for å ha bli utsatt for vold som voksen sammenliknet med de som ikke var utsatt i barndommen.

Funnene understreker at mobbing fortsatt er et betydelig folkehelseproblem. I likhet med voldserfaringer fra barndommen, kan det gjøre at man går inn i voksenlivet med en sårbarhet for nye voldsopplevelser.

Langvarige sosiale utfordringer

Selv om denne studien ikke undersøker årsaker for hvorfor de som opplever vold og mobbing har større risiko for ny vold, viser forskning at på lengre sikt kan slike opplevelser føre til langvarige vansker med sosiale relasjoner. Mekanismer som dysregulering av følelser, skam, reduserte mestringsressurser, og svekket evne til å oppfatte risiko kan gjøre utsatte mer sårbare i sosiale relasjoner og mulig med høyere risiko for å bli utsatt for ny vold. Samtidig understreker tidligere funn at et godt sosialt nettverk er spesielt viktig for personer som har vært utsatt for vold, fordi det beskytter mot ny vold senere i livet.

Forebygging er viktig

Mobbing og vold har hovedsakelig blitt studert i separate forskningsfelt og tradisjoner. Dette skillet gjenspeiles i forebyggingsarbeidet, som i stor grad består av separate programmer. Forskerne understreker at tidlig forebygging og integrert tverrfaglig innsats er viktig for å forhindre gjentatt voldsutsatthet gjennom livsløpet for å fange opp de mest sårbare.

For praksisfeltet er det spesielt viktig å være bevisst på at de som opplever vold på én arena ofte også er utsatt på en annen arena, for eksempel når et barn utsettes for vold hjemme og samtidig blir mobbet på skolen. Denne gruppen er spesielt sårbar for å oppleve ny vold. Forebygging av ny vold bør dermed inkluderes som et behandlingsmål.

Det er behov for langsiktige studier som undersøker hvorfor personer som har blitt utsatt for mobbing har større risiko for ny vold, og om de samme risiko- og beskyttelsesfaktorene som har blitt funnet for voldsutsatte i barndom, også gjelder for mobbeutsatte.

Konklusjon

Studien bekrefter at mobbing er et betydelig folkehelseproblem med mulig langvarige konsekvenser, i likhet med vold i barndommen. Personer som har opplevd både mobbing og vold i barndommen er spesielt sårbare for ny vold. Tverrfaglig og tidlig forebygging er avgjørende for å fange de mest sårbare, og hindre gjentatt voldutsatthet gjennom livsløpet.

Les hele artikkelen her.

Forskerne